Historia krówki
Jednym z głównych produktów firmy “Wolność” jest krówka.
Krówka to typowy polski produkt - niezapomniany smak dzieciństwa, którego receptura powstała na wschodzie Polski.
Historia nazwy krówki przypada na początek XX wieku. Wizerunku krowy na opakowaniu (etykiecie) jako pierwszy użył Feliks Pomorski. Od tego czasu cukierek ugotowany z mleka, masła i cukru nazwano po prostu krówką.
W naszej firmie produkcja krówki rozpoczęła się w latach 50 tych XX wieku.
Początkowo masę gotowano w dużych kotłach na gazie, krojono i zawijano ręcznie - dzisiaj produkcja jest w pełni zautomatyzowana.
Na początku cukierek jest miękki i ciągnący z czasem w naturalny sposób kruszeje, ciągnący czy kruchy jest pyszny i ma swoich miłośników.
Nasza krówka swój smak zawdzięcza doskonałemu połączeniu oryginalnej receptury i odpowiednio dobranych najwyższej jakości naturalnych składników, nie zawiera konserwantów.
Oprócz tradycyjnego mlecznego smaku produkujemy krówkę kakaową, śmietankową, kruchutką, łaciatą.
W naszej ofercie znaleźć można także krówkę ciągutkę w formie batonika o dwóch smakach: śmietankowym i kakaowym.
Na przełomie lat etykieta naszej krówki ulegała zmianie, lecz niezmiennym jej elementem jest rysunek krowy.
Nasi klienci chwalą krówkę za jej niepowtarzalny smak.
Krówka jest najbardziej znanym i lubianym cukierkiem nie tylko w Polsce, ale i na świecie.
Pierwsza partia “elbląskiej krówki“została eksportowana w 1956 r. do Niemiec.
Obecnie są to rynki wschodnie i państw UE.